KENNISBANK

kennisbankmenu

Zelfbeheerformule

Wat is de beste manier om een buurthuis in zelfbeheer te runnen? Hoe kun je een buurthuis in zelfbeheer het beste besturen of beheren? Deze vragen worden regelmatig gesteld.

Er is niet één manier om een buurthuis te runnen. Veel buurthuizen zijn niet gestart met een formule die ze van te voren hebben bedacht. Ze zijn gestart vanuit een behoefte of noodzaak en hebben in de loop der tijd een manier gevonden die bij hun past. Het is een organisch proces dat vraagt om een flexibele houding.

Gelukkig, hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Door van elkaar te leren en elkaar te inspireren, kan iedere locatie tot een eigen zelfbeheer formule komen die past bij de visie van het buurthuis en bij zijn omgeving. In dit hoofdstuk geven we tips en delen de werkwijze van andere locaties in zelfbeheer.

Ga direct naar:

Werkbezoeken

Op verzoek van de leden heeft Dwarsverband verschillende werkbezoeken georganiseerd. Tijdens een werkbezoek kun je een kijkje nemen in de keuken van een andere locatie. Een groepje beheerders en bestuurders van verschillende initiatieven gaan op bezoek bij een ander lid. Ze krijgen een rondleiding en daarna is er ruimte om vragen te stellen en verder met elkaar in gesprek te gaan.

Onderwerpen en thema’s die tijdens een werkbezoek veelal besproken worden zijn: verhuur, vrijwilligers, rechtsvorm, bestuur, inkomstenstromen, beheer, activiteiten, betrekken van de buurt en communicatie.

Hieronder staan verslagen van de werkbezoeken die hebben plaatsgevonden. De verslagen zijn puntsgewijs weergegeven zodat je er snel de belangrijkste informatie eruit kunt filteren.

Podium Oost werkbezoek
Nieuw Rotsoord werkbezoek
3Generatiecentrum werkbezoek
De Boeg werkbezoek
Fort Vreeswijk werkbezoek

Enquête zelfbeheerformule

Dwarsverband heeft in 2021 een enquête uitgestuurd naar alle leden over de ‘zelfbeheerformule’ van hun locatie. Met deze enquête onderzochten we de verschillende zelfbeheervormen binnen Utrecht. De vragenlijst is door 21 leden ingevuld en heeft een schat aan informatie opgeleverd, mede omdat onderling informatie goed kan worden vergeleken. 

Dé perfecte zelfbeheerformule bestaat natuurlijk niet, elke locatie heeft een unieke mix en doet het op haar manier. Het is vaak niet van te voren ‘bedacht’, maar ontstaan en in de loop van de jaren veranderd.

Klik op de link hieronder voor meer informatie.

Wat opvalt in de enquête zelfbeheerformule