NIEUWS

Wie is wie? De penningmeester-editie: Hanneke en Eric!

 

Maandelijks interviewen twee Dwarsverbanders elkaar. Ze krijgen de kans om elkaar die ene prangende vraag te stellen die altijd maar blijf liggen.

In de eerste editie van Wie is Wie leerden we Alexander en Giulia kennen. Deze maand interviewen een oud en nieuw bestuurslid van Dwarsverband elkaar: Hanneke en Eric. Tijdens de afgelopen ALV van 16 mei namen we afscheid van interim-penningmeester Hanneke, en stemden we Eric in als nieuwe penningmeester in ons verenigingsbestuur. Eric is daarnaast ook bestuurlid bij Krachtvan Zuilen. Hanneke blijft in het bestuur van Podium Oost, en helpt geregeld andere leden van Dwarsverband met hun administratie of andere financiële uitdagingen. Eric en Hanneke zitten regelmatig samen om de financiën van onze vereniging goed te verzorgen. Tijd om elkaar wat beter te leren kennen!

Eric: “Zeg Hanneke, wat vond (en vind!) je het leukste in je tijd als penningmeester van Dwarsverband en Podium Oost? 

Hanneke: “In de beginfase van Dwarsverband ben ik ook interim-penningmeester geweest. Nu na een aantal jaren weer. Wat ik het leukste vind is het verschil dat mij opviel tussen toen en nu: de sterke professionalisering van de organisatie. Ik denk dat dit mede tot stand is gekomen door de leden. Toen Dwarsverband, en veel burgerinitiatieven, startten lag de nadruk op de opstartproblemen van de initiatieven. Nu zijn de vragen vaak uiteenlopender en minder alledaags. Dwarsverband wil de leden professioneel ondersteunen bij deze kwesties. Dit vergt kennis en inzet van medewerkers en bestuur. Ook in bijvoorbeeld communicatie heeft Dwarsverband grote stappen gezet.

“Kortom, Dwarsverband heeft niet stil gestaan en mag trots zijn op wat er tot nu toe is bereikt! Ik heb het leuk gevonden deze ontwikkeling te zien en een bijdrage eraan te mogen leveren.”

Hanneke: “Wat vind jij leuk aan Dwarsverband, en maakte dat je penningmeester wilde worden Eric?”

Eric: “Ik kom nu al een paar jaar graag naar de bijeenkomsten van Dwarsverband. Ik heb daar verschillende initiatieven in zelfbeheer leren kennen die nieuw voor mij waren. Binnen Zuilen maar ook in andere delen van de stad. Ik vind het leuk om te zien dat hierdoor mijn horizon verruimd en ik nieuwe mensen leer kennen. Ik wil via Dwarsverband graag iets betekenen voor al deze initiatieven, daarnaast werk ik graag met cijfers. Het is voor mij een nieuwe uitdaging want ik kom meestal in de rol van secretaris terecht, ik vind het ook leuk om mezelf wat nieuws aan te leren. Gelukkig heb ik daarbij voorlopig nog de hulp van Hanneke en gaan we werken met een professioneel administratiekantoor.”

Hanneke: “En wat doe jij graag in je vrije tijd?”

Eric: “Ik probeer twee tot drie keer per week te sporten (circuittraining). Ook houd ik van fietsen en wandelen, ga ik graag naar concerten en musicals en kan ik genieten van eten met vrienden of familie.”

Hanneke: “Wat leuk dat je naar concerten en musicals gaat! Van welke muziek houd je het meest?”

Eric: “Ik houd van veel soorten muziek maar klassieke muziek heeft wel mijn voorkeur, ik ga bijvoorbeeld graag naar concerten van Pieter Jan Leusink. Binnenkort ben ik een lang weekend in Elburg voor het Festival Klassieke muziek en in juli ga ik samen met mijn partner naar het Vrijthofconcert van André Rieu. Maar ik kom ook graag in het Concertgebouw in Amsterdam. Daarnaast houd ik veel van Christelijke muziek (bijvoorbeeld Nederland Zingt) maar dat komt vooral ook door mijn kerkelijke achtergrond (PKN).”

Eric: “Ik ben ook wel benieuwd naar jouw hobby’s Hanneke! Zo hoorde ik dat je van koken houdt?”

Hanneke: “Ja, maar ik heb nog een andere belangrijke hobby: bridgen! In 2011 heb ik met een aantal mensen de Bridgeclub Utrecht Oost opgericht. Nog steeds ben ik penningmeester van deze club. We hebben destijds lang gezocht naar een locatie in Utrecht Oost waar we konden spelen en  uiteindelijk konden we bij buurthuis Oudwijk terecht. Binnen het jaar kregen we te horen dat de gemeente buurthuis Oudwijk zou gaan sluiten. Samen met een aantal andere huurders heb ik het initiatief genomen om te kijken of we het buurthuis open konden houden. Hieruit is Podium Oost ontstaan. Vanaf de oprichting vervul ik met veel plezier mijn bestuursfunctie bij Podium Oost.”

Hanneke: “Jij bent ook heel actief in je wijk Eric, vooral voor De Kracht van Zuilen. Wat betekent dat voor jou?”

Eric: “De Kracht van Zuilen betekent voor mij vooral verbinding. Ik vind het belangrijk dat we in de buurt waar we wonen naar elkaar omkijken (in het oosten van het land ook wel naobaorschap genoemd). We brengen een buurtmagazine uit en onderhouden een website en socials met buurtactiviteiten. We organiseren ook veel, zoals burenhulpdienst Burennetwerk Zuilen, de jaarlijkse buurtpicknick voor ouderen, en samen met DOCK en de bewoners van Zuilen en Ondiep het ZON-festival. Met optredens, workshops en presentaties van bewoners uit Zuilen is het elk jaar een geweldige start van het nieuwe seizoen! Sinds kort exploiteren we als Kracht van Zuilen ook het Antje Drijver paviljoen in het Julianapark. Gelukkig hoeven we het allemaal niet alleen te doen, we werken veel samen in de wijk brengen zo veel mogelijk partners samen. Zo zit ik zelf namens Kracht van Zuilen ook in het bestuur van Samen Zuilen. Dit is de organisatie achter de festiviteiten in Zuilen met Koningsdag, de 4-mei herdenking en de intocht van St. Nicolaas in Zuilen. Volgend jaar organiseren we het hele jaar veel activiteiten omdat Zuilen 1275 jaar bestaat!

Eric: “Tot slot, van penningmeester tot penningmeester: wat is je favoriete kleur?!”

Hanneke: “Zonder na te denken: zwart. Ik denk dat veel penningmeesters, net als ik, wel eens slapeloze nachten hebben over de financiën van je initiatief. Tegenslagen en onvoorziene situaties zorgen soms dat je in de rode cijfers komt. Een kleur die voor stress en spanning kan zorgen! Als penningmeester zie je liever zwarte cijfers. Die zijn immers het teken van een gezonde financiële positie van een organisatie.”

 

 

Dankjewel Hanneke, voor je grote bijdrage aan onze vereniging! Gelukkig blijf je vanuit Podium Oost actief in Dwarsverband. Eric, veel succes en geluk in je nieuwe bestuursrol!

Gezellig samen bij De Nieuwe Jutter