NIEUWS

Wie is wie? Carola en Jacqueline 

 

We laten regelmatig twee Dwarsverbanders elkaar interviewen. Ze krijgen de kans om elkaar die ene prangende vraag te stellen. In de vorige edities van Wie is Wie leerden we Alexander en Giulia, Hanneke en Eric, Jan Willem en Sarah en Sylvia en Kim kennen. Deze keer gaat de Wie is Wie over vrijwilligers.  
Carola van speeltuin Noordse Park in het hart van Pijlsweerd en Ondiep en Jacqueline van Dienstencentrum De Roef uit De Meern. Op beide plekken hebben ze voldoende vrijwilligers, maar een heel andere doelgroep. Noordse Park richt zich als speeltuin op kinderen en bij De Roef werken ze vooral met ouderen. Hoe gaan ze om met het werken met vrijwilligers en hoe lukt het ze om voldoende mensen bij hun plek te betrekken.  Ze interviewden elkaar om er achter te komen!

Voordat de dames met elkaar in gesprek gaan stellen ze zich eerst even voor. Carola::”Ik begin wel. Ik ben 54 jaar en ik woon samen met mijn kinderen van 13,15 en 17 in Oudewater. Toen de kinderen klein waren, waren we altijd in de speeltuin te vinden.  Toen ik de vacature voor speeltuinmaker bij Noordse Park tegenkwam greep ik mijn kans.   Jacqueline: “Ik ben een jaar ouder dan jij. Ik woon in De Meern en ik ben erg betrokken bij de wijk en sinds kort dus beheerder van Dienstencentrum De Roef. Hiervoor was ik werkzaam als verpleegkundige. Dat doe ik trouwens nog steeds een dag in de week. Mijn grootste hobby is mijn eigen paard. Ik ben dus veel te vinden in de stal.” 

 

Jong en oud

J: “Jullie werken veel met jongeren. Hoe zorg je ervoor dat ze blijven komen?” 

C: We zijn een speeltuin voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Buiten spelen is fantastisch dus die blijven wel komen. Bij ons is iedereen welkom. Dat laten we weten aan alle bezoekers en dat is merkbaar. Bezoekers voelen zich welkom en blijven daardoor komen.Verder organiseren we diverse leuke activiteiten én we verkopen heerlijke koffie en thee voor ouders zodat ook ouders blij zijn en vaker komen. Naast spelen is het makkelijk elkaar in de speeltuin te ontmoeten. Hoe fijn is het om op een zonnige dag lekker buiten te zijn, goed gesprek te hebben en naar de kinderen te kijken die zich vermaken in de speeltuin? Hoe gaat dat bij jullie?”

J: “ Ons gezegde is:” In de Roef is altijd wat te doen en dat is ook zo. We hebben koffieochtenden, er is gym, bridge, biljarten en breien. Ook bij ons komen de mensen doen wat ze leuk vinden en zijn ze van harte welkom. De meeste vrijwilligers kennen elkaar, dus wij zijn niet alleen een plek waar de mensen uit de buurt elkaar ontmoeten, maar ook de vrijwilligers onder elkaar houden contact via De Roef. Daarnaast proberen we ook  2 x per jaar iets leuks te organiseren voor alle vrijwilliger”

 

Koken, bakken en dromen

J: “Jullie hebben leuke activiteiten met koken en bakken. Doen jullie dit met vrijwilligers?” 

C:”Tijdens de Magische Moestuin wordt er regelmatig met kinderen gebakken of gekookt. Dat doet onze betaalde medewerkster Mirja. We hebben kookworkshops en zowel vrijwilligers als betaalde medewerkers bakken taarten, koekjes, maken soep en meer om te verkopen. We proberen te bakken en koken met de spullen uit de moestuin die we hebben. Ook maken we tuinthee met planten uit onze tuin. Die is echt heerlijk, kom vooral een keer langs om te proeven” Waar dromen jullie vrijwilligers van? Wat doen zij graag?

J: “ Onze mensen zijn vooral blij met hoe het is. De Roef is een belangrijke ontmoetingsplek voor deze doelgroep en De Roef draait ook prima als ik er niet ben. Dat is heel plezierig. Ze willen vooral dat het blijft zoals het is. Hun plekkie om te bridgen, breien en met elkaar koffie te drinken. Daar doe ik mijn best voor” .

 

Kinderfeestjes en bridge voor een extraatje

J: “Jullie houden ook kinderfeestjes. Hoe pakken jullie dat aan? En houden jullie er ook wat aan over?”  

C:”De kinderfeestjes worden uitgevoerd door degene die aanwezig is. Dat kan een betaalde medewerker zijn of een vrijwilliger. We verdienen op de feestjes een klein bedrag. De kinderfeestjes organiseren we vooral voor de mensen in de buurt die klein wonen. In de speeltuin is ruimte genoeg. Een jarige job is natuurlijk ook altijd een feestje om in je speeltuin te zien rondlopen.  Door de feestjes komen er kinderen uit andere wijken die onze speeltuin nog niet kennen. Mooie win-win situatie. Hoe meer kinderen buiten spelen, des te fijner.” 

J: Onze vrijwilligers staan altijd met veel plezier achter de bar. Op de bridge avonden is de fooi voor de vrijwilligers. De andere inkomsten zijn voor De Roef, zodat we ons plek draaiend kunnen houden”. 

 

Werven van vrijwilligers 

C:”We werven vrijwilligers via posters waarop we duidelijk aangeven wat we zoeken en voor welke dagen. De vrijwilligers vacatures staan ook op onze website én af en toe vragen we op socials voor versterking. Ook staan we op de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht. De sfeer in onze speeltuin is erg fijn. Zowel onder bezoekers als in ons  team. We praten met bezoekers, door iedereen te betrekken bij de speeltuin willen mensen graag helpen onze plek fijn en mooi te houden. Dus komen ze helpen. Natuurlijk kost dit ook veel tijd en aandacht. Alleen werven is niet voldoende om vrijwilligers te houden of te werven. Hoe dan jullie dat?” 

J:”Wij hebben een behoorlijke vaste club vrijwilligers, op dit moment zo’ n 45 . De leeftijd van onze vrijwilligers ligt tussen de 60 en 84 jaar. Mensen blijven letterlijk bij ons totdat ze omvallen en sommige zijn al meer dan 20 jaar vrijwilliger. Omdat we met een oude doelgroep werken, merken we ook dat mensen wegvallen. Daar moeten we nieuwe mensen voor vinden. Dat is best een uitdaging. Ik ben nu een paar maanden beheerder en ik ben aan het nadenken hoe we ons vrijwilligersbestand kunnen verjongen”. 

C: “Wij kunnen ook best nog een paar tuinvrijwilligers gebruiken of iemand die af en toe met de grasmaaier door de speeltuin wil lopen. Iedereen is welkom om te komen helpen. We passen de taken eventueel gewoon aan je persoonlijkheid.” 

 

Taken en functies

J: Bij ons hebben we eigenlijk weinig verschillende functies. We hebben barmedewerkers en iemand voor de tuin. Verder zijn alle vrijwilligers gelijk en zorgen we samen dat De Roef een fijne plek is voor onze bezoekers. Voor ons werkt dat heel goed. Hoe pakken jullie dat aan? 

C: “Elke vrijwilligersfunctie heeft eigen taken. Daarin zit veel vrijheid. Ik vraag nieuwe vrijwilligers meestal wat ze leuk vinden om te doen. Daar houden we dan rekening mee. We hebben momenteel een vrijwillig bestuur, vrijwillige tuinmedewerkers en groot team sociaal beheer vrijwilligers. Zij runnen de keuken en openen of sluiten de speeltuin. Daarnaast hebben we ook nog vrijwilligers voor de schoonmaak en vele ouders die ons dagelijks met kleine dingen helpen zoals onkruid wieden of helpen met vegen en opruimen.”



foto: Carola (l) en Jacqueline (r)

Gezellig samen bij De Nieuwe Jutter