KENNISBANK
Kennisbankmenu
Verzekeringen
Welke verzekeringen ben je verplicht om af te sluiten als buurthuis? Wat zijn de overwegingen? Tot welke bedragen wil je verzekerd zijn? En welke risico’s kun je als buurthuis zelf dragen? Het is belangrijk je goed in te lezen. Wij helpen je graag op weg maar zijn niet verantwoordelijk voor de keuzes die gemaakt worden.
Ga direct naar:
Verzekeringspakket kiezen en evalueren
Een pakket samenstellen of wijzigen voor jouw locatie brengt veel vragen met zich mee. Met de verdiepende artikelen kan je je goed inlezen.
Het artikel van het Platform Vrijwillige Inzetn/NOV biedt je ook een stappenplan. Zij adviseren om één persoon aan te wijzen als verzekeringcoördinator, die mogelijkheden onderzoekt en vast contactpersoon is voor alles omtrend verzekeringen.
Verder is het altijd goed om bij meerdere partijen advies in te winnen.
Jaarlijks evalueren
Evalueer je verzekeringspakket jaarlijks, om te zorgen dat je niet onder of oververzekerd bent. Bekijk welke veranderingen er zijn geweest of nog komen en overleg met je bemiddelaar. Leg je keuzes als bestuur goed vast. Notuleer waarom je iets wel en ook waarom je iets niet doet. Zijn er meningsverschillen binnen het bestuur, vermeld dat ook in de notulen.
Tip: Een goed moment om je verzekeringspakket weer even onder de loep te nemen is de zomer. Dan ben je op tijd om mogelijke wijzigingen mee te nemen in je begroting en subsidieaanvraag voor het daaropvolgende jaar.
Uit het Dwarsverband
Op zoek naar uitwisseling of ondersteuning? Doe hier navraag over bij ons.
Externe ondersteuning & verdieping
Lees meer en laat je helpen:
Platform Vrijwillige Inzet/NOV – Verzekeringen (incl. stappenplan)
Materiële zaken verzekeren
Een inbraak, lekkage of ongeval dat jullie waardevolste eigendommen beschadigd kan grote kosten met zich meebrengen. In hoeverre je daarvoor moet verzekeren verschil per situatie.
Welke verzekeringen zijn verplicht? Wanneer je zelf een pand bezit is een opstalverzekering verplicht. Daarbovenop ben je volgens de ASV (Algemene Subisidieverordening) artikel 12, als je susbiside van de gemeente Utrecht ontvangt, verplicht te zorgen voor een ‘adequate dekking van risico’s waaronder bedrijfsaansprakelijkheid en brandschade’.
Opstalverzekering
Deze verzekering dekt de kosten van schade aan het gebouw en installaties als gevolg van brand, storm, wateroverlast en inbraak. Deze verzekering is verplicht als je eigenaar bent van het gebouw.
Inventarisverzekering
Deze verzekering dekt kosten van schade aan de inventaris (stoelen, tafels, computers, en andere bezittingen die zich op je buurtlocatie bevinden). Maar vaak alleen als inventaris nieuw is gekocht, eigendom van je locatie is en tegen de dagprijs. Omdat op locaties veel tweedehands spullen worden gebruikt en de dagwaarde van de inventaris niet heel hoog is, wegen de kosten vaak niet op tegen een mogelijke uitkering.
Hoe zit het met eigendommen van huurders en bezoekers? Die zijn niet gedekt. Attendeer huurders erop dat zij zelf zorg dragen voor hun eigendom dat op de buurtlocatie aanwezig is.
Schade- en inbraakverzekeringen.
Afhankelijk van je situatie kan je er voor kiezen aanvullende verzekeringen af te sluiten:
- glasverzekering
- waterschadeverzekering
- brand- of bedrijfsschadeverzekering
- inbraakverzekering.
Of een van deze verzekeringen van belang is voor jouw locatie hangt onder andere af van het eigenaarschap: is het pand van jullie, of huren jullie de locatie? Als je huurder bent van het gebouw kan je in je demarcatielijst (bijlage bij het huurcontract) teruglezen voor welke mogelijke schade je als huurder verantwoordelijk bent. Voor een inbraakverzekering geldt dat je gebouw eerst aan hoge veiligheidseisen moet voldoen (qua driepuntsloten, glas, etc.) voor je wordt toegelaten tot de verzekering.
Uit het Dwarsverband
Op zoek naar uitwisseling of ondersteuning? Kijk eens of er nog een bijeenkomst over dit onderwerp gepland staat op onze agenda, of doe hier navraag over bij ons.
Externe ondersteuning & verdieping
Het artikel van Dorpshuizen.nl geeft het meeste uitleg bij verzekeringen van Materiële zaken:
Speeltuinen die lid zijn van branchevereniging LOS kunnen gebruikmaken van hun collectieve verzekeringen:
Aansprakelijkheidsverzekering
Wanneer je schade veroorzaakt, moet je die volgens de wet vergoeden. Je wordt dan voor die schade aansprakelijk gehouden.
Ook jijzelf als bestuurslid, je buurtlocatie als rechtspersoon, en iedereen die bij jullie locatie betrokken is kan per ongeluk schade veroorzaken en daar aansprakelijk voor worden gehouden. Om dat risico te dekken bestaan verschillende verzekeringen.
Welke verzekeringen zijn verplicht? Als je subsidie ontvangt van de gemeente Utrecht, ben je volgens de ASV (Algemene Subsidieverordening) artikel 12 verplicht om verzekerd te zijn tegen schade die door jou, je werknemers, vrijwilligers en/of stagiares veroorzaakt wordt tijdens het werk.
Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB)
Een Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB), ook wel bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, is heel belangrijk om te hebben. Voor wie de verzekering allemaal van toepassing is kan je aangeven bij het afsluiten (reikwijdte).
Dit is een verzekering die je zeker moet afsluiten.
Bestuurdersaansprakelijkheid
De nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) houdt alle bestuursleden persoonlijk aansprakelijk voor wanbestuur. Hiervoor kan je een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Bedenk je wel: bestuursaansprakelijkheidsverzekeringen checken allereerst of er sprake is geweest van goed bestuur en keren niet uit als je dat niet kan aantonen. Lees jezelf daarom goed in. Zorg dat je weet welke risico’s je loopt als bestuurslid, en wat acceptabel is voor jou.
Tip: let bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering op de overlap met de vrijwilligersverzekering van de gemeente Utrecht. Hier zit bestuurdersaansprakelijkheid bij in, maar dit dekt niet alle schade en niet verder dan een maximum bedrag. Bij een verbouwing of andere plannen waar veel geld in omgaat is het bijvoorbeeld slim om jezelf aanvullend tegen hogere bedragen te verzekeren.
Rechtsbijstandverzekering
Deze verzekering vergoedt juridisch advies vooraf en tijdens een conflict. Een juridisch conflict kan al snel veel geld kosten. Neem in ieder geval een rechtsbijstandsverzekering als je grotere contracten met leveranciers aangaat.
Uit het Dwarsverband
Op zoek naar uitwisseling of ondersteuning? Doe hier navraag over bij ons. Ook kan het volgende kennisbankartikel interessant zijn:
Externe ondersteuning & verdieping
Lees meer over aansprakelijkheidsverzekeringen in deze artikelen:
Platform Vrijwillige Inzet/NOV – Verzekeringen (incl. stappenplan)
Dorpshuizen.nl – Vraagbaak Verzekering
Schadeverzekering voor vrijwilligers gemeente Utrecht
Alle Utrechtse vrijwilligers zijn automatisch collectief verzekerd door de gemeente Utrecht. Apart een vrijwilligersverzekering afsluiten is dus meestal niet nodig.
Deze verzekering is een personenpolis, en is dus voor de vrijwilliger zelf en niet voor de organisatie. De vrijwilliger meldt de schade zelf rechtstreeks bij de afdeling schade van de gemeente Utrecht. Dit kan iedere vrijwilliger doen; hiervoor hoef je niet vooraf ingeschreven of aangemeld te zijn. Er wordt later in het proces wel een verklaring van de desbetreffende organisatie gevraagd.
Dekking
Deze verzekering dekt schade als gevolg van vrijwilligerswerk. De verzekering omvat:
-
- ongevallenverzekering voor vrijwilligers; alleen hierbij is sprake van primaire dekking;
- persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers;
- aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers;
- aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen;
- bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers;
- verkeersaansprakelijkheid voor rechtspersonen;
- rechtsbijstandsverzekering voor vrijwilligers.
Bezoekers van buurthuis en speeltuin kunnen alleen aanspraak maken op dekking vanuit schadeverzekering, als zij op het moment van de schade vrijwilligerswerk aan het doen waren.
Tip: dit is echt een ‘persoonspolis’, primair gericht op de persoon (in dit geval een vrijwilliger) en niet op de organisatie. Sluit daarom altijd een eigen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af.
Jaarlijkse pot als vangnet
Voorheen heette deze verzekering de Domstadpolis. De schadeafdeling van gemeente Utrecht behandelt de schades nu zelf en daarmee is de naam Domstadpolis komen te vervallen. De dekking is verder precies hetzelfde gebleven. Er is per jaar een maximum bedrag beschikbaar, wat gevolgen kan hebben voor het bedrag dat wordt uitgekeerd. Soms is de pot al (bijna) op.
Dit een secundaire verzekering, ookwel ‘vangnetverzekering’ genoemd. Dit betekent dat andere verzekeringen die de organisatie of de vrijwilliger hebben afgesloten altijd voor gaan. Als er geen andere verzekering afgesloten is die de schade kan vergoeden, kom je pas in aanmerking voor deze verzekering
Uit het Dwarsverband
Op zoek naar uitwisseling of ondersteuning? Doe hier navraag over bij ons. Ook kan het volgende kennisbankartikel interessant zijn:
Externe ondersteuning & verdieping
Hier lees je meer over deze verzekering:
Vrjwilligerscentrale Utrecht – Schade als gevolg van vrijwilligerswerk
Verzekering medewerkers
Veel buurtlocaties hebben ook iemand in loondienst. Er zijn verzekeringen die je dan moet afsluiten voor het geval dat je medewerker ziek wordt, arbeidsongeschikt of werkeloos. Jij als werkgever regelt dit.
Welke verzekeringen zijn verplicht? De wettelijk verplichte sociale verzekeringen zijn de Wet Arbeidsongeschiktheid (WAO), Wet Wachtgeld (WA), de Wet Werkloosheid (WW), en de Ziektewet (ZW). De wet Poortwachter verplicht je daarbij aan een aantal eisen te voldoen. Best complex allemaal! Daarbij vallen Buurthuizen met personeel in dienst onder de CAO Sociaal Werk. Hieruit vloeit ook een pensioenverzekering voort.
Tip: Het is aan te raden om een ‘ontzorg’ module voor de Arbodienst af te sluiten (bijvoorbeeld bij Zorg voor de Zaak). Zo’n ontzorgmodule scheelt een boel werk en zo weet je zeker dat je de wetgeving volgt.
Verzuimverzekering
Het kan verschillen per situatie, maar veel gevallen is deze verzekering aan te raden als je personeel in dienst hebt. Let bij het uitkiezen van de verzekering op de termijn van uitkeren. Hoe later het termijn van uitkeren is, hoe goedkoper de verzekering. Kies je voor een termijn van 30 werkdagen en werkt je werknemer parttime, dan duurt het minimaal twee maanden voor de uitkering begint.
Externe ondersteuning & verdieping
Lees meer en laat je helpen door een van de volgende hulpbronnen.
Uitleg bij bepaalde bronnen.
Ondernemersplein – Werknemersverzekeringen en volksverzekeringen