Van plannenmaker tot pandeigenaar: Nieuw Rotsoord doet het.
Kinderboerderij Nieuw Rotsoord is sinds 2004 gevestigd op het terrein van de voormalige wasserij Staatsen langs de Vaartsche Rijn. Het was de droom van de buurt en vrijwilligers om een oude villa op het aangrenzende perceel opnieuw bij het terrein van de voormalige wasserij te betrekken. Na ruim acht jaar van overleggen, onderzoeken en onderhandelen is het pand op 21 december 2023 officieel aan Nieuw Rotsoord overgedragen. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de vernieuwing van de huisvesting van het bewonersinitiatief.
Dromen van de villa
Het is nogal wat zo’n proces. Sander van Schijndel, heeft zich samen met het bestuur, medewerkers en vrijwilligers sterk gemaakt voor de aankoop van de villa. “Omdat de tijdelijke barakken waar Nieuw Rotsoord gebruik van maakte dringend aan vervanging toe waren, kwam het bestuur met mij in contact. Dat was in 2017 en ging via een overbuurman die al in het bestuur zat en als landschapsarchitect werkt. Hij en de mensen van toen hadden de visie dat het veel gaver zou zijn om de oude villa die grenst aan ons terrein te proberen te bemachtigen, dan om de barakken te renoveren of te vervangen. De voorzitter van toen wist dat ik in het vastgoed werkte en zo is het balletje gaan rollen”.
Lange adem loont
Het heeft maar liefst zeven jaar geduurd om het pand te bemachtigen. Dat betekent oneindig veel overleggen, plannen maken, tegenslagen incasseren, mensen blijven motiveren, de energie erin houden en niet opgeven. Dat was niet gemakkelijk, maar wel de moeite waard. Sander: “Twee succesfactoren in dit hele proces waren terugkijkend denk ik dat we het konden opbrengen om het diplomatiek te blijven aanpakken en dat we zorgden dat we de juiste kennis in onze club kregen als dat nodig was. We hebben altijd geprobeerd om in gesprek te blijven. Via de juiste mensen ergens de aandacht op vestigen, zodat het proces toch in beweging blijft. Het juiste netwerk opbouwen en weten welke wegen je het best kunt bewandelen. Dat was soms echt op je tong bijten, want er waren ook betrokkenen die zeiden: “Kom we gaan de raad erbij betrekken, inspreken op vergaderingen, demonstreren voor onze plek”. En dat gevoel had ik ook vaak genoeg, maar we begrepen dat we onder de radar en met de juiste mensen in ons netwerk meer konden bereiken. Daarnaast zorgden we dus voor mensen met kennis in het bestuur of dat we kennis konden inschakelen op de momenten dat het nodig was. Mensen die verstand hebben van bouwen, van kosten en opbrengsten, van overeenkomsten, van erfgoed. Dat soort dingen. De gemeente zag ons daardoor ook als een club die wel wist waar ze het over hadden. Dat heeft zeker geholpen”.
Flinke klus
De monumentale villa wordt de komende tijd grondig gerenoveerd en verduurzaamd. Het pand is een monument, dus er moet zorgvuldig gewerkt worden. De authentieke kenmerken, zoals de mooie vloeren en de kamers en-suite, blijven zoveel mogelijk intact. Er komt een sfeervolle uitbouw bij. De benedenverdieping wordt voor iedereen toegankelijk met een theehuis, activiteitenruimten, een moderne keuken en toiletten. Boven komen personeelsruimten en twee kamers voor activiteiten uit de wijk, met mooi uitzicht op de Pastoefabriek en de watertoren. Nadat de villa is opgeknapt, worden de bestaande barakken verwijderd. Het vrijkomende terrein wordt heringericht en wordt een groen park met speelplek voor de kinderen uit de buurt.
Knip het op
Terugkijkend heeft Sander een belangrijke tip om de moed erin te houden en gemotiveerd te blijven om zo’n plan als dit werkelijkheid te laten worden. “Het is misschien een beetje een open deur, maar wat ik als tip kan meegeven is: knip het op in stukjes. Want, eigenlijk hebben we nu alleen nog maar de initiatieffase van ons plan afgerond en dat koste al zeven jaar. Dan krijgen we straks nog de bouwfase en daarna is het terrein aan de beurt. We zijn dus echt nog wel even bezig tot we helemaal klaar zijn. Als we bij de start hadden geweten dat het ons bijna 10 jaar zou kosten, waren we er misschien niet eens aan begonnen. En toch is dit wel de tijd die je voor zoiets uit moet trekken. Hak dus het hele proces in stukjes en vier ook de afronding van iedere fase. Dan houd je het veel behapbaarder. Door het behalen van de mijlpalen heb je ook een gevoel van: we doen het echt ergens voor”.
Deel je verhaal
“En ik denk ook dat dat helpt om je verhaal te delen. Om mensen te vertellen waar je mee bezig bent en de omgeving enthousiast te maken en beter te betrekken bij waar je mee bezig bent. Achteraf is dat iets wat ik misschien wel beter had willen doen. De communicatie met de buurt over onze plannen. Maar je bent met zoveel dingen bezig en je wordt ook een beetje opgeslokt door de waan van de dag. En we doen dit ook allemaal vrijwillig, in onze eigen tijd. Maar als ik nog een tip mag geven, dan zou ik plekken die ook zo’n proces starten adviseren om te investeren in de communicatie over waar je mee bezig bent en de mijlpalen die je haalt. Dat maakt het draagvlak alleen maar groter en versterkt je waarde voor de buurt”.
Dit is Nieuw Rotsoord
Nieuw Rotsoord is meer dan een kinderboerderij. Het is een groene oase in de wijk Hoograven-Tolsteeg, gericht op ontmoeting, recreatie en natuur- en milieueducatie voor alle bewoners van de omliggende wijken. Het verzorgen van het groen en de dieren, de bediening in het theehuis en het onderhoud van het terrein wordt gedaan door tientallen vrijwilligers.
Leer van anderen
Het kopen van je eigen pand geeft je een andere positie dan wanneer je de locatie allen huurt. Ook bij LSA schreven ze hier een tweetal interessante artikelen over. Wil je meer weten over dit onderwerp lees dan ook de ervaringen van bewonersbedrijf MidWest uit Amsterdam en Het Wijkpaleis uit Rotterdam.
