KENNISBANK

Verzelfstandigen speeltuin

Ben jij een initiatiefnemer die een speeltuin zou willen verzelfstandigen, omdat je kansen ziet om een nog bruisendere speeltuin te realiseren waar kinderen naar hartelust kunnen spelen? Op deze pagina vind je alle informatie om jou hierbij op weg te helpen. Samen met de gemeente Utrecht en welzijnsorganisatie DOCK heeft vereniging Dwarsverband een stappenplan ontwikkeld waarbij per fase wordt beschreven hoe je een verzelfstandiging zou kunnen realiseren. Er wordt beschreven wat komt er kijken bij het zelfstandig beheren van een speeltuin en hoe je dat aanpakt. Kan je hier toch niet vinden wat je nodig hebt dan kunnen we je vast op weg helpen. Stuur een mailtje naar info@dwarsverbandutrecht.nl 

Ga direct naar:

Stappenplan

Samen met de gemeente Utrecht en welzijnsorganisatie DOCK heeft Dwarsverband een stappenplan ontwikkeld waarin staat beschreven hoe je een verzelfstandiging van een speeltuin kunt realiseren. Per fase en stap wordt beschreven wat er komt kijken bij het verzelfstandigen van een speeltuin.

Hiernaast vind je het stappenplan en de bijbehorende documenten (zoals format begroting), voorbeelden (zoals ondernemersplan Speelboom) en handige links (zoals het betrekken van de buurt en mogelijke vormen van draagvlakmeting).

We zijn druk bezig het verzamelen van andere handige documenten die je helpen bij de stappen. We vullen deze lijst de komende tijd steeds verder aan. 

 


Uit het Dwarsverband:

– Stappenplan zelfbeheer speeltuin
– Format begroting
– Format ondernemersplan
– Voorbeeld ondernemersplan Speelboom
Betrekken van de buurt (draagvlakmeting)

– Voorbeeldstatuten (aan te vragen)
– Voorbeeld notaris (aan te vragen)

Externe ondersteuning en verdieping:

Doelgroepanalyse en haalbaarheidsonderzoek (draagvlakmeting)
– E-Herkenning

 

Partners

Voor een succesvolle verzelfstandiging werk je samen met betrokken organisaties met ieder hun eigen expertise. Partners zoals de gemeente Utrecht, welzijnsorganisatie DOCK en Dwarsverband kunnen je ondersteunen met kennis, middelen en ervaring. Zo kan je jouw initiatief stevig neerzetten en duurzaam laten groeien. 

 

Gemeente Utrecht

De accounthouder speeltuinen van afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling (MO) is het officiële aanspreekpunt vanuit de gemeente en de uiteindelijke beoordelaar van de plannen bij een verzelfstandiging. Het ondernemersplan wat je gaat maken wordt uiteindelijk door de gemeente beoordeeld en vormt de basis waarop ze jou de (financiële) ruimte kunnen geven om de speeltuin te verzelfstandigen. De accounthouder kan je alles vertellen over het ondernemersplan, de beleidskaders en de belangrijke stukken voor de subsidieaanvraag. De gemeente is uiteindelijk dus opdrachtgever en subsidieverstrekker. Hiernaast is de afdeling Vastgoed Exploitatie (VGE) een belangrijke partner bij het technisch beheer van de speeltuin. 

DOCK

DOCK beheert de speeltuinen die (nog) niet verzelfstandigd zijn. Tevens is DOCK de sociaal makelorganisatie in de stad, werkt samen met en ondersteunt initiatieven van bewoners. Zij dragen het beheer van de speeltuin in het proces van verzelfstandiging aan jouw initiatief over. Hierbij gaan ze met jou als bewonersinitiatief een wederzijdse partnerschap aan. Ze helpen de speeltuinbezoekers en de buurt te betrekken bij jouw initiatief. Ook hebben zij een adviesrol op jullie plan, ze kennen de speeltuin als geen ander en weten goed wat er allemaal bij komt kijken om deze speeltuin te beheren. Graag werken ze met jou samen voor een zorgvuldige en warme overdracht.

Externe ondersteuning en verdieping:

– Beleidsregel beheerde speeltuinen

– Beleidskader beheerde speeltuinen

– Algemene subsidieverordening

– Voorwaarden goed bestuur gemeente Utrecht

Demarcatielijst (aan te vragen bij Vastgoed Exploitatie)