KENNISBANK

Technisch (en groen)beheer

Elke speeltuinlocatie is uniek en afhankelijk van het niveau van verzelfstandiging ben je verantwoordelijk voor een zorgvuldige invulling van het technisch beheer. Zo is het mogelijk dat je naast het sociaal beheer alleen het groenbeheer doet, of je bent volledig verzelfstandigd middels de zogenaamde Huurafhankelijk Recht van Opstal (HARVO) en volledig verantwoordelijk voor het technisch beheer inclusief speeltoestellen en gebouw. Schrik niet, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Zo worden sommige onderdelen in het technisch beheer samen ingekocht of georganiseerd. Als leidraad inrichting en beheer beheerde speeltuinen Utrecht is “speeltuin maken doe je zo” ontwikkeld. Hier vind je veel tips en inspiratie hoe je het speeltuinbeheer invulling kunt geven. In het beleidskader vind je de kwaliteitscriteria en de juridische en financiële voorwaarden die nodig zijn voor het beheer. Hiernaast delen we praktische voorbeelden uit het Dwarsverband. vind je hier nuttige voorbeelden en handige documenten die je kunt gebruiken voor jouw speeltuinlocatie. Heb je specifieke vragen, of wil je ergens meer over weten? Mail naar info@dwarsverbandutrecht.nl.

Ga direct naar:

  • Gebouw, buitenspeelruimte en veiligheid speeltoestellen
  • Inspectie en registratie speeltoestellen
  • Spetterbadjes
  • Zand
  • Groenbeheer

 Gebouw en buitenspeelruimte

Als beheerde speeltuin beschik je over een speeltuingebouw voor kinder- en buurtactiviteiten. Het gebouw dient ook als facilitaire werkplek voor speeltuin-(mee)makers. Het gebouw is een uitgelezen kans om hier als speeltuinmaker eigen creatieve invulling aan te geven.

Bij volledige verzelfstandiging dien je onder andere een meerjarenonderhoudsplan op te stellen. Vanuit het Dwarsverband vind je hiernaast een voorbeeld.

Het speelterrein (her)inrichten kan aan de hand van een indeling
in vlekken waaraan activiteiten, spelvormen en leeftijden
worden toegekend. Deze vlekken sluiten aan bij de fysieke
en sociale mogelijkheden van kinderen in de verschillende
leeftijdscategorieën. Meerdere speeltuinen uit het Dwarsverband hebben hier al gebruik van gemaakt, zie de procesboeken van: Natuurspeeltuin de Hoef, Buurttuin de Zandloper en de Albatros. 

Veiligheid speeltoestellen

Als beheerder van speeltoestellen moet je aan een aantal wettelijke verplichtingen voldoen om ervoor te zorgen dat het toestel geen gevaar oplevert.

Volgens Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS artikel 14 en 15) moeten speeltoestellen in de (semi-) openbare ruimte veilig zijn. Als verantwoordelijke van speeltoestellen koop je goedgekeurde, gecertificeerde speeltoestellen. Jij hebt de verantwoordelijkheid dat deze speeltoestellen goed geplaatst worden met de juiste ondergrond. Goed beheer zorgt ervoor dat een veilig speeltoestel veilig blijft.

Dit houdt in dat:

  • Er een beheersplan is
  • De toestellen volgens dit plan regelmatig gecontroleerd worden
  • De toestellen goed onderhouden worden
  • Bovenstaande activiteiten worden bijgehouden in een logboek. Zie voor meer informatie hierover het kopje “inspectie en registratie speeltoestellen”

Inspectie en registratie speeltoestellen

Bij volledige verzelfstandiging ben je verantwoordelijk voor voor de inspectie en registratie speeltoestellen. Speelplan organiseert jaarlijks een inspectie waar je gebruik van kunt maken. Meestal vind de inspectie plaatst in de periode november/december.

De inspectie en beheer van toestellen dient te worden geregistreerd. Speelplan kan hier goed in helpen. Zo is onlangs de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gestart met gerichte controles op speeltoestellen bij gemeenten en speeltuinen. Daarbij controleren zij of alle toestellen voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen én of de verplichte documentatie op orde is. Speelplan helpt met:

– Het op orde brengen van de documentatie in het ABS-systeem
– Uitvoeren en vastleggen van inspecties
– Eventuele reparaties aan speeltoestellen

Vind hier meer informatie over een mogelijke inspectie door de NVWA, hier vind je ook een checklist voor beheer.

Hiernaast is het handig om de toestelwaardes in kaart te brengen zodat je als speeltuin weet wanneer toestellen toe zijn aan vervanging en hoe je de financien hierop kunt afstemmen. Zie hiernaast een voorbeeld hiervan.

Uit het Dwarsverband

Voorbeeld toestelwaardes 

Klusjesmannen voor kleine reparaties en openstaande taken vanuit de inspectie nodig? Wij brengen je graag in contact met andere leden die ervaring hebben met jullie situatie.  

Externe ondersteuning & verdieping

Inspectie door de NVWA

– Speelplan

– ABS (aantoonbaar beheersysteem)

Spetterbadjes

Sinds 2024 geldt een strengere regelgeving omtrent de spetterbadjes. 

Onze insteek is om samen met de RUD en de gemeente duidelijke adviezen kunnen geven over zaken zoals schoonmaakprocedures, continue waterdoorstroming, coating, etc. Dit allemaal met als doel dat jullie de normen kunnen halen én dat de werkzaamheden ook behapbaar blijven voor de speeltuinen. Op basis van de adviezen kunnen speeltuinen een eigen plan maken voor het eigen spetterbadje.

Heb je vragen? Mail Sarah op sarah@dwarsverbandutrecht.nl

 

Uit het Dwarsverband

brief naar wethouder

Wij brengen je graag in contact met andere leden die ervaring hebben met jullie situatie.  

Externe ondersteuning & verdieping

RUD (Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht)

Aquador

Zand

Veel speeltuinen hebben zandbakken en / of gebruiken zand als valondergrond. Vanuit Dwarsverband wordt een gezamenlijke inkoop reiniging en verversing georganiseerd via organisatie BOAS. Boas heeft ook de aanbesteding van de gemeente Utrecht, hierop kan worden meegelift wat scheelt in kosten.

Wil je meedoen dan graag een foto van de te reinigen zandbak met afmetingen (mag ongeveer dus grote stappen zetten en zo de meters bepalen), eis is dat er een hek moet zijn van 1 meter breed om het apparaat naar binnen te kunnen laten gaan. Graag foto’s, afmetingen en je adres sturen naar Sarah: sarah@dwarsverbandutrecht.nl. Via Sarah volgt een prijsopgave van BOAS waarna je kunt je beslissen om wel of niet mee te doen. Reinigen zal gebeuren in het voorjaar. Mogelijk alternatief is VR-zandreiniging.

 

Uit het Dwarsverband

Wij brengen je graag in contact met andere leden die ervaring hebben met jullie situatie.  

Externe ondersteuning & verdieping

BOAS speeltoestellen en zandreiniging

VR-zandreiniging

Groenbeheer

Speelruimte en groen gaan goed samen. De aanwezigheid van groen vergroot de aantrekkingskracht van de buitenruimte van zowel volwassenen als kinderen. Helemaal wanneer steeds meer kinderen opgroeien in een stedelijke omgeving, of een sociaal milieu waarin uitstapjes naar natuurgebieden minder gangbaar zijn. We maken onderscheid tussen het beleven en het gebruiken van groen.

Bij het gebruiken van groen, is er sprake van speelgroen en functioneel groen. Speelgroen moet sterk zijn. Functioneel groen wordt voor afscherming, afscheiding of beschutting toegepast. Voor al het groen geldt dat het niet giftig mag zijn.

“Spelen in de natuur stimuleert de lichamelijke activiteit en
motorische vaardigheden. Kinderen worden uitgedaagd
om meer en intensiever te spelen. Dit bevordert hun
concentratievermogen, zelfdiscipline en – naast fysieke –
ook de psychische weerbaarheid.” – Uit de nota “Spelen in het Groen”. 

Uit het Dwarsverband

Wijkspeeltuin de Boog met eigen groenexpert

Magische moestuin Noordse Park

Ouder-kind moestuintjes Natuuspeeltuin de Hoef 

Externe ondersteuning & verdieping

Speeltuinmaken doe je zo

Moestuincoach (en voormalig Speeltuinmaker Bankaplein) Roos de Ridder: roos@ervaarkers.nl