PROJECT avontuurlijk spelen

Op avontuur in de speeltuin

Speeltuinen zijn door strikte regels en regulering steeds veiliger geworden. Maar ook een beetje saaier. In een Avontuurlijke Speeltuin breng je weer meer uitdaging terug. Zo bied je ruimte aan kinderen om hun grenzen te verleggen en hun zelfvertrouwen op te bouwen.

Kinderen kunnen spelen met losse spullen (‘loose parts’), zoals buizen, een winkelwagentje, banden en planken. Ze leren spannende dingen zoals zelf hutten bouwen met echt gereedschap, of vuur maken.

Vorig jaar zijn 6 Utrechtse speeltuinen getraind in Avontuurlijk Spelen en hebben het vignet Avontuurlijke Speeltuin ontvangen van de wethouder: De Bloesem, Voorn, De Kameleon, Fort Luna, Bankaplein en De Boog.

In 2024 krijgt dit project een doorstart. Nieuwe speeltuinmakers en -vrijwilligers worden getraind in het aanbieden van Avontuurlijk Spelen, onder leiding van pedagoog en speelexpert Martin van Rooijen van De Blauwe Ton. De deelnemers van vorig jaar maken een verdiepingsslag.

Meedoen

Deelnamekosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers.

  • Inspiratiebijeenkomst & Startdag, 6 maart ’24 van 09 – 11:30 uur. Gratis bijeenkomst voor geïnteresseerde en deelnemende speeltuinen.
  • 2e trainingsbijeenkomst, 27 maart ’24 09:00 – 11:30 uur, kosten n.t.b..
  • Terugkomdag & tussenevaluatie, 29 mei ’24 09:30 – 11:30, kosten n.t.b..
  • Terugkombijeenkomst, 3 juli ’24 09:30 – 11:30, kosten n.t.b..
  • Startdag voor je eigen speeltuin, zelf in te plannen met Martin, incl looseparts boedelbak en coaching on-the-job. Kosten: €350,- voor de startdag en €350,- voor het loose parts pakket, beide exclusief 21% BTW.

Goed om te weten

  • Als je de training volgt is het belangrijk om bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn
  • 29 mei is er een gratis terugkomdag voor de deelnemers van vorig jaar, gecomineerd met de tussenevaluatie van de nieuwe samenspeeltuinen

Meer informatie

Dit project is een samenwerking met DOCK. Geleerde lessen worden gedeeld met andere speeltuinen in onze netwerken.

Meer informatie is te verkrijgen bij Martin van De Blauwe Ton via info@deblauweton.nl / 06-81318605, of bij Alexander van Dwarsverband alexander@dwarsverbandutrecht.nl / 0623424958).

Flyer Avontuurlijk Spelen

Boekje Avontuurlijk Spelen

De Blauwe Ton

Gemeente Utrecht – Avontuurlijke Speeltuinen