NIEUWS

Personeel in 2025; loondienst of ZZP’er

Iemand aan het team toevoegen kan op verschillende manieren. De laatste jaren werken steeds meer mensen als ZZP’er. Een goede constructie vooral als het om een klein aantal uur per week gaat. Je betaalt iemand per uur, en diegene zorgt zelf voor het afdragen van premies en verzekeringen. In veel gevallen gaat dat goed, maar in sommige sectoren wordt er misbruik gemaakt van deze constructies. Mensen zijn eigenlijk in dienst, maar de werkgever heeft geen verplichtingen. Dat wil de overheid tegengaan. Er gaan dingen veranderen per 1 januari 2025. In dit artikel helpen we je op weg en laten we je zien waar je op moet letten. 

Wet DBA

Met de wet DBA: Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, heeft de belastingdienst de mogelijkheid om te controleren of iemand echt zelfstandige is of eigenlijk een dienstverband Is dat laatste het geval dan kan de werkgever een boete tegemoet zien en moet hij alle achterstallige loonbelasting en de premies alsnog betalen.. Dat is voor veel besturen niet op te brengen. Het inhuren van zzp’ ers brengt daardoor risico’s met zich mee. Hoewel deze wet al langer van kracht is, werd er niet gecontroleerd. Dat gaat vanaf januari veranderen. Hoewel er niet gelijk boetes worden uitgedeeld, is het wel goed om je als bestuur van een buurthuis of speeltuin bewust te zijn van de risico’s en voorwaarden. En, op termijn, een situatie te creëren met je medewerkers en zzp’ers die klopt volgens het juridische kader.. 

Verkapt dienstverband

Wanneer je een ZZP’er inhuurt, kan de belastingdienst controleren of de werkrelatie geen verkapte loondienst is. Het is loondienst wanneer jij als opdrachtgever bepaalt hoe je ZZP’er het werk doet, als het werk niet mag worden overgedragen aan iemand anders en als je alleen de gemaakte uren vergoedt. De belastingdienst ziet het dan als verkapte loondienst, en rekent daar met terugwerkende kracht belasting over.

Dit kan je doen

Om het risico op schijnzelfstandigheid te ondervangen kan je een aantal dingen doen:

  • Controleer vooraf of de persoon ondernemer is (KvK nummer, website), 
  • Zorg dat het tarief dat je met de zzp’ er afspreekt minimaal 33 euro per uur (exclusief BTW) bedraagt. Dat is het wettelijk afgesproken minimum tarief. 
  • Gebruik een modelovereenkomst (overeenkomst van opdracht). Per september 2024 is belastingdienst gestopt het het goedkeuren van deze overeenkomsten, maar de belangrijkste afspraken die je moet maken staan er wel in.  Het gaat er namelijk vooral om of je in de praktijk geen verkapt dienstverband hebt en niet om wat je op papier afspreekt. 
  • Check of er sprake is van schijnzelfstandigheid door gebruik te maken van deze tool van de belastingdienst. Geef antwoord op de vragen en je komt erachter om om wat voor soort dienstverband het gaat. (LET OP: deze tool is voor werkgevers en er kunnen geen rechten aan worden ontleend
  • Heb je nog vragen of twijfels? Neem gerust contact met ons op. Vaak hebben wij het antwoord. We kunnen je ook koppelen aan andere leden in dezelfde situatie. Soms is het ook mogelijk om je kosteloos naar een arbeidsjurist door te verwijzen die meekijkt in jouw specifieke situatie. 
  • Neem iemand in dienst als schijnzelfstandigheid blijkt. Op de pagina over het in dienst nemen van een medewerker in onze kennisbank vind je handige documenten om alles goed te regelen. 

 

Wil je meer weten wat het betekent om iemand in dienst te nemen? En hoe je dat het beste kunt doen? Op onze kennisbank vind je meer informatie en links naar handige documenten. Kijk onder het kopje Loondienst of Zelfstandige Zonder Personeel 

     

    Gezellig samen bij De Nieuwe Jutter