NIEUWS

Subsidie voor hoge energiekosten

Komt je locatie in de problemen door de gestegen energieprijzen? Er zijn verschillende regelingen om je te compenseren. Hoe zit dit nou precies?

Er is een landelijke regeling: de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK).  En noodsteun via Gemeente Utrecht. Om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke subsidie vraagt de gemeente je eerst te kijken of je in aanmerking komt voor de TEK. We zetten een aantal zaken voor je op een rijtje. 

Landelijke Regeling: Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Aanvragen kan vanaf 21 maart tot 2 oktober 2023. De pot is zogezegd oneindig, dus er zit geen haast bij. Je krijgt geld als je voldoet aan de voorwaarden. De regeling is geschreven voor het MKB en hier vallen ook Verenigingen en Stichtingen onder die omzet maken. Jullie dus: buurtcentra in zelfbeheer.

Aantal dingen om op te letten:

  • je kunt compensatie krijgen voor energiekosten van november 2022 tot december 2023.
  • de energiekosten zijn minimaal 7% van de totale omzet. Hoe dat wordt berekend? Zie je hier. 
  • je hebt Eherkenning niveau 3+ nodig (veel locaties hebben 2+). Zie hier hoe je niveau kunt aanpassen. Kosten kun je meenemen in je organisatiekosten. 
  • benodigde documenten: KVK uittreksel, energiecontract, facturen energieleverancier, jaarrekening 2022 (dit is je omzet!), EAN nummers van de energie aansluiting voor elektriciteit en gas. 
  • als aanvrager heb je het energiecontract op naam staan (of kun je aantonen welk deel van de energie door jou is verbruikt).

Let op! Je vraagt compensatie aan voor heel 2023. Wanneer de energieprijzen dalen, kan het zijn dat je geld moet terugbetalen. Het gaat om een voorschot. De definitieve vaststelling volgt in 2024 als de energieprijzen over 2023 zeker zijn. 

Tip: begrippenlijst aanvraag TEK

Meer info of hulp: bel: 088 042 44 60 of chat via www.rvo.nl/tek

Zie ook onderstaade video voor meer uitleg.

 Gemeente Utrecht: Noodsteun Energie

Aanvragen kan tot 30 juni.
Let op: het geld kan eerder op zijn, dus wees er op tijd bij.

Een korte samenvatting van de regeling: 

  • Het doel is om de maatschappelijke (bewoners-)organisatie tegemoet te komen tot rond 75 procent van de gestegen kosten – indien van toepassing zijn de landelijke middelen hierin meegenomen.
  • Ten eerste check je of je in aanmerking komt voor de landelijke TEK-regeling. Als je in aanmerking komt voor de TEK kun je nog tot 45% compensatie krijgen van de gemeente
  • Zoek je laatste (lagere) tarief en het huidige tarief van gas en elektra op, zoek het verbruik 2022 op. (Heb je geen eigen aansluiting maak dan inzichtelijk dat de aan jou organisatie doorberekende kosten zijn gestegen voor gas en elektra). 

Meer informatie:

Aanvraag tegemoetkoming energiekosten maatschappelijke organisatie (gemeente Utrecht)

Raadsbrief tegemoetkoming energiekosten maatschappelijke organisaties