KENNISBANK
Kennisbankmenu
Gemeenschapsgericht werken
Rond onze buurthuizen speeltuinen vormen zich fijne gemeenschappen. Het lijkt vaak als vanzelf te ontstaan, maar het is ook hard werken. Op deze pagina vind je handige en interessante informatie over het versterken van de gemeenschap.
Ga direct naar:
- ABCD – de basis principes
- Werken aan een levendige gemeenschap
- Pas op de plaats gesprek
- Succesvolle buurtgemeenschap
ABCD – de basisprincipes
Asset Based Community Development (ABCD) is het proces dat mensen samenbrengt om in hun buurt, wijk of dorp zelf en samen verandering teweeg te brengen. Werken vanuit ABCD is duurzaam werken aan sterke en verbonden buurtgemeenschappen.Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het: “op kwaliteiten gebaseerde gemeenschapsontwikkeling” + de achtergrond artikelen. In 2024 zijn we binnen de vereniging beziggeweest met het project ‘Gemeenschapskracht’. We hebben samen kennisgemaakt met de principes van ABCD. In dit artikel leggen we ze puntsgewijs aan je uit.
Uitgangspunten
Voordat we verder gaan met de basisprincipes is het belangrijk om te starten met de twee belangrijkste uitgangspunten.
- ABCD = NIET probleemoplossend en NIET gaten vullen met oplossingen van buitenaf
- ABCD = WEL vertrekkend vanuit wat je hebt en wat er al is; samen kan je meer dan alleen
Principe 1: Bewoners aan het roer.
“Alles wat je voor mij doet, maar niet met mij, doe je tegen mij”. (G
Wat is je relatie met de bewoners? zijn het klanten, gebruikers en deelnemers? Of zijn het mede-eigenaren? ABCD gaat over: hoe versterk je het eigenaarschap van iedereen in de gemeenschap?
Voorbeeld: initiatieven-overleg voor iedereen die wil, om met bestuur, beheer, vrijwilligers en gebruikers samen over zaken na te denken en keuzes te maken. Maakt niet uit wie er komt. De uitnodiging zegt ‘je hoort er bij, jij beslist mee’.
Wat zijn in jouw gemeenschap de randvoorwaarden waarbinnen iedereen mee wil en kan doen? Welke soort besluiten kunnen en willen mensen samen maken, waar zit de energie om activiteiten uit te voeren? Wil je werken met bewoners aan het roer? Dan ga je aan de slag met deze vragen.
Principe 2: Maak kwaliteiten van de buurt zichtbaar:
Er is veel om trots op te zijn en in te zetten om de buurt een fijnere plek te maken. Het het buurthuis zelf is een asset, is deze zichtbaar voor de buurt? En wat te denken van alle verhalen in de buur, jullie identiteit
talenten, dromen, interesses van de bewoners. Breng ze in kaart door gelegenheid te creëren om elkaar te leren kennen, te zien wat iedereen doet/kan/wil/bijdraagt. Zo bouw je aan een collectieve trots
Maar ook alles aan zelforganisatie, initiatieven, netwerken in de wijk en andere instellingen zijn waardevolle assets. Bedenk samen waar heb je ze bij nodig ivm systeemwereld, en waar kunnen ze bij helpen?
Principe 3: op locatie en van binnen uit
Ga naar de straat, het gebouw, de buurt, het park waar de mensen zijn
en maak jezelf niet afhankelijk van hulp van buitenaf:
Bedenk: wat kunnen wij wél met elkaar? Je moet niet te snel willen gaan, het initiatief heeft een eigen tempo.
Wees zichtbaar en laat zien wat er kan. Denk bijvoorbeeld aan het werven van vrijwilligers. Weten mensen wel dat ze iets bij kunnen drage en waar ze zich kunnen melden?
Of als een locatie nog niet open is, kunnen ze zich dan voorstellen wat er mogelijk gaat kunnen zijn en wat voor rol ze zouden kunnen spelen? Help ze daarbij. Ontdek waarom mensen iets bij willen dragen? Willen ze hun netwerk vergroten, vriendjes of hulp voor kinderen of een eigen interesse beoefenen? Hoe geef je die behoeftes de ruimte in je locatie?
Principe 4: relatiegericht werken. Eerste het contact, dan de inhoud
Je hebt tijd nodig om in mensen te investeren, voordat ze ook in jou gaan investeren om iemand te leren kennen: wat wil en kan diegene. Dat betekent dat je stil staat bij elkaar en tijd maakt om een persoonlijke ban dop te bouwen. Een warm gebaar zoals het geven van een compliment of met een oprechte hoe gaat het met je?
Het kan helpen om ook te delen hoe het met jou gaat. Benoem waar je energie van krijgt of wat je lastig vind. Het gaat om zien en waarderen. niet alleen tussen jou en de ander, maar ook tussen de anderen onderling
Komt de samenwerking op gang? Sta ook stil bij hoe dit gaat en probeer voordat je functioneel reageert even aandacht voor de inspanning van de ander te hebben: “ dankjewel voor…” “loopt dit wel lekker tussen ons?”
Maak tenslotte ook ruimte voor Intervisie, reflectie: wie is waar goed in? Welke rollen neemt iedereen in? Met goede relaties wordt een initiatief een sterk verbond.
Principe 5: iedereen is welkom
Insluiting door uitsluiting: creëer omstandigheden waarin de gemeenschap kan groeien, ook als dat betekent dat je een exclusieve ruimte maakt voor een bepaalde groep.Het is niet erg om weerstand te bieden tegen maatschappelijke druk om inclusiever te zijn, om je eigen identiteit en geborgenheid te bewaken. Je bent een sterke gemeenschap als je iemand die aanklopt binnen kan laten. Voor wie is deze lege stoel? Luister naar signalen uit de buurt! Als iemand niet bij je komt omdat diegene zich niet in jouw club herkent, is dat dan erg?
Zorg voor een warm welkom wanneer een nieuw persoon binnenkomt: Dat kan al zo klein als het maken van oogcontact met de gast, een praatje te maken en letterlijk welkom te zeggen. Dit kan organisch ontstaan door goed voorbeeld, maar je kan er ook een afspraak over maken met vaste vrijwilligers. Wat is de gunfactor? Bepaal samen hoeveel je kan hebben, hoeveel je kan doen om iemand erbij te laten horen. Hoe goed kent de club zichzelf, en is het bewust van eigen gevoel voor humor en manier van praten?
Wil je werken volgens het ABCD gedachtengoed dan kom je met deze 5 basisprincipes al een heel eind.
Uit het Dwarsverband
Op zoek naar uitwisseling of ondersteuning? Kijk eens of er nog een bijeenkomst over dit onderwerp gepland staat op onze agenda, of doe hier navraag over bij ons.
Deze voorbeelden uit de vereniging zijn wellicht interessant:
Externe ondersteuning & verdieping
Lees meer en laat je helpen door een van deze hulpbronnen:
Werken aan een levendige gemeenschap
Werken aan een sterke gemeenschap gaat met ups en downs. Er zijn periodes dat je samen barst van de energie en soms zit het er gewoon even niet in. Wat soms een poos goed werkt, werkt later niet meer. Dat hoort er bij. Tijdens het project ‘gemeenschapskracht’ hebben we met elkaar gesproken over dit onderwerp en kwamen met elkaar tot een mooi lijstje tips en ervaringen om de gemeenschap levendig te houden. Doe er je voordeel mee.
Mensen betrekken
Iemand die er alleen op diens eigen vaste momentje voor diens eigen vaste activiteit is (en verder ook niet weet wat er speelt op de locatie) zal ook niet snel beschikbaar zijn om bij crisis te helpen en niet snel buiten die ene activiteit actief worden. Hoe kan je zo’n gebruiker/deelnemer actief onderdeel maken van je gemeenschap?
-
- Bij nieuwe groepen meteen uitspreken dat ze onderdeel zijn van de gemeenschap: uitnodiging & verwachting dat ze bij gezamenlijke activiteiten zijn, en de uitnodigingen actief blijven uitspreken.
- Bij bestaande groepen benadrukken: jullie horen erbij, kom ook naar deze gezamenlijke activiteiten
- Blijf iedereen actief betrekken en zorg dat ze weten wat er speelt
Werving nieuwe vrijwilligers
Weet wie je zoekt, en hoe je de gewenste eigenschappen kan herkennen in de mensen die je zoal spreekt. Als je iemand mist in je team, weet je die persoon dan te herkennen in de mensen die je zoal tegenkomt? Zie je diegene wanneer die voorbij komt? Dit gaat niet alleen over de functieomschrijving en taken (“bovenstroom”) zoals communicatie medewerker, barmedewerker, klusser, etc. Maar ook over persoonlijkheid, kernwaarden, rol in de groepsdynamiek (onderstroom) bijvoorbeeld degene die altijd conflicten helpt oplossen, degene die altijd een luisterend oor voor bezoekers heeft, degene die iedereen bij elkaar roept als er iets aan de hand is, gezelligheid en feestjes organiseert. Erken ook deze onderstroom, zie wie je nog mist en doe een openlijke oproep naar deze kwaliteiten.
Gemeenschapsgericht besturen
- Zorg voor wat je hebt, in plaats van wat je zoekt
- Gemeenschapsgericht plannen maken doe je door samen ijkpunten, plannen en voorstellen te formuleren. Dit doe om mensen te betrekken en enthousiasmeren, zodat je samen weet waar je naartoe werkt en wanneer je klaar en tevreden bent
- Doe het samen. Een bewonersinitiatief ontstaat met een vonk, niet met een plan. Maak de plannen niet te precies, dan loop je op de troepen vooruit. Vergaderen is dodelijk voor de dynamiek, blijf actief.
- Blijf flexibiliteit dan houd je ruimte voor verandering, meebewegen en vertrouwen geven. Zo kan je iedereen betrokken en aan boord houden.
- Heb aandacht voor de volgende punten die veel enrgie kunnen kosten en het plezier verminderen.
- We hebben niet meer plannen dan dat er mensen zijn
- Zorg dat je plezier hebt in de tussenstappen, niet alleen in de ambitie.
- Zorg dat het gat tussen de tussenstappen en de ambitie niet te groot is; veel kleine stappen maken.
- Vergaderen is dodelijk voor de dynamiek, blijf actief.
Eigenaarschap
Als initiatiefnemer is het logisch dat je de verantwoordleijkheid voelt om voorop te lopen en de verantwoordleijkheid naar je toe te trekken. Toch is voor het gemeenschapsgevoel belangrijk om het eigenaarschap zoveel mogelijk aan de groep te geve. Dat doe je door mensen actief uit te nodigen en deelgenoot te maken van wat er allemaal gebeurt. De eerste mensen die eigenaarschap zullen voelen zijn de mensen die zich in een crisis zo betrokken voelen dat ze te hulp schieten? Dit zijn de mensen die zich uitgenodigd voelen buiten hun eigen vaste activiteit of taak, en die weten wat er speelt en wie er meedoen. Geef mensen kleine en grote verantwoordelijkheden en laat ze mee beslissen.
Het bestuur heeft de taak om ervoor te zorgen dat de gemeenschap samen besluiten kan nemen en dat ze weet bij wie ze moeten zijn om geld of ruimte te vragen, dingen te regelen. Daarnaast kan het bestuur knopen doorhakken wanneer de gemeenschap verdeeld is of niet weet wat het juiste besluit is: dit kan het bestuur borgen, maar kan ook bij de gemeenschap blijven in de vorm van informele leiders (net als bij zelfsturende teams)
Werkvormen
Doel: mensen bewust maken van de betekenis die ze voor de club hebben, de betekenis die de club voor hen heeft en gezamenlijke trots ontwikkelen.
Opstelling tip: zonder tafels is vaak fijn, dat je elkaar helemaal kan zien geeft een meer open sfeer
Werkvorm: ga op een rij staan, op volgorde bij een bepaalde vraag. Bij voorbeeld ‘hoe lang ben je al betrokken? ‘ Ben jij iemand die ..een plan heeft of juist improviseert?’
Werkvorm: rollen benoemen. Benoem deze ook van elkaar, want dit kan je vaak zelf niet helemaal zien. Wie is een vredestichter / regelaar / moeder of vaderfiguur? Wie brengt rust, wie brengt beweging?
Werkvorm: ‘mijn rug op’: elkaar complimenten geven en deze op briefjes op elkaars rug plakken
Uit het Dwarsverband
Op zoek naar uitwisseling of ondersteuning? Kijk eens of er nog een bijeenkomst over dit onderwerp gepland staat op onze agenda, of doe hier navraag over bij ons.
Deze voorbeelden uit de vereniging zijn wellicht interessant:
Externe ondersteuning & verdieping
Lees meer en laat je helpen door een van deze hulpbronnen:
Pas op de plaats gesprek
In dit artikel leggen we de werkvorm: ‘Pas op de Plaats gesprek’ uit. Zo’n gesprek duurt ongeveer een kwartier en helpt om te kijken waar je staat. Het gesprek is persoonlijk en diepgaand, en tegelijkertijd kan je het heel makkelijk en in korte tijd doen. In een pas op de plaats gesprek benoem je de betekenis en kracht van je gemeenschap. Het is een moment om samen zijn te waarderen en te zien wat er lekker draait. Het maakt de mensen in het gesprek bewust van wat de gemeenschap voor ze betekent en vice
LET OP: hou het gesprek gericht op de kwaliteiten en op het koesteren van wat er fijn loopt op locatie, hier-en-nu. Gesprekken over verbeterpunten of over de toekomst kan je beter in een apart gesprek adresseren.
Waarom doen: het is fijn om te horen waar je het met elkaar voor doet. het is een cadeautje aan jullie zelf. En, het is ideale input voor de jaarlijkse verantwoording.
Aantal mensen: ten minste 3 inclusief gespreksleider
Wanneer: tenminste eens per jaar voor de zomer is vaak een fijn moment.
Hoe organiseer je een pas op de plaatsgesprek? Dat is eigenlijk heel makkelijk. Leer deze zin uit je hoofd: “Het draait wel lekker, en we hebben het hier eigenlijk niet zo vaak over. Hebben jullie misschien 15 minuten de tijd? Mag ik jullie misschien wat vragen stellen over onze buurtlocatie? Je kunt dit spontaan vragen of tijdens een teambespreking
Luisteren naar verhalen
Tijdens dit gesprek wordt je aan het denken gezet door te luisteren naar elkaars verhalen, je gaat associëren op elkaars antwoorden. Vaak hoor je nieuwe dingen, omdat je het hier normaal gesproken niet zo snel over hebt. Er ontstaat een sterk positief verhaal, en groeiend besef rondom dat verhaal. Mensen zijn divers. Iedereen die je spreekt, heeft weer net een andere ervaring van en kijk. Toch zullen mensen altijd wel dingen benoemen die anderen ook herkennen. Een gesprek als dit geeft positieve energie, het helpt te laten zien dat we er zijn en er mogen zijn en het maakt bijzondere mensen en onderlinge relaties zichtbaar. Met andere woorden je gaat het weefsel zien waar je in zit.
De gespreksvragen:
Het pas op de plaats gesprek heeft drie verschillende niveaus. Met elk hun eigen vragen. Kies de vragen die passen.
Niveau 1: Persoonlijk.
- Hoe is het (hier) voor jou?
- Wat is je rol?
- Wanneer ben je aangehaakt? / hoe lang ben je al actief?
- Wat maakte dat je bent gebleven? / Wat maakt dat je terug blijft komen?
- Wat betekent dit voor jou?
- Wat is deze activiteit voor jou?
- Heb je nieuwe mensen leren kennen? Hebben die een speciale betekenis voor je, of zijn ze je allemaal gelijk?
- [waardering uitspreken voor iets] > hoe ervaren jullie dat?
- ik heb het gevoel dat we op elkaar aankunnen, hoe voelen jullie dat?
- ik ervaar de sfeer altijd heel positief, hoe zouden jullie de sfeer omschrijven?
- Heb je de laatste tijd nog iets meegemaakt waar je blij van wordt? / Wat is voor jou een wow-moment?
.
Niveau 2: impact voor de buurt /iedereen- Denken jullie dat we ook voor anderen in de buurt iets betekenen, en niet alleen voor onszelf?
- teruggrijpen naar herkenningspunten uit niveua 1 (optioneel niveau: bestuurscultuur)
Gesprekstechniek
Luister actief en waarderend. Vraag door op basis van wat iemand verteld. Herhalen is altijd goed: elementen van wat iemand vertelt uitlichten, terugspiegelen of samenvatten wat je hebt gehoord. Geef aan wat je herkent en benoem overeenkomsten in de waardes die door de verschillende gespreksgenoten benoemd worden. Maar benoem ook de verschillen. Die mogen er ook zijn. Samen creëert dat een palet aan betekenissen naast de waarden die jullie binden. Spreek je bewondering en waardering uit. Geef complimente en vraag door: ‘ wat maakt nou dat….’ , ‘hoe voelt dat dan…’ , ‘hoe gaat dat dan…’ , ‘wat betekent dat dan’ Kies voor een lichte vorm die past bij julile situatie. Een kringgesprek is ideaal of neem een rol papier/behang waarop jullie samen schrijven, tekenen, stickers plakken of een collage makenUit het Dwarsverband
Op zoek naar uitwisseling of ondersteuning? Kijk eens of er nog een bijeenkomst over dit onderwerp gepland staat op onze agenda, of doe hier navraag over bij ons.Deze voorbeelden uit de vereniging zijn wellicht interessant:
Externe ondersteuning & verdieping
Lees meer en laat je helpen door een van deze hulpbronnen:
Succesvolle buurtgemeenschap
We hebben een aantal succesfactoren verzameld die zorgen voor een fijne buurtgemeenschap.
Nabijheid opbouwen
Je bouwt nabijheid op wanneer je:
- persoonlijk contact hebt en
- hee, vrijdag gebeurt er iets, kom je ook?!
- hee, deze mensen willen iets, we organiseren wat samen gezien en gehoord wordt
- iets nieuws over elkaar ontdekt
- niet te veel begrenst wordt (regels demotiveren, lekker gaan doen!)
- elkaars bijdrage waardeert
- niks hoeft
- een duidelijke instructie bij de activiteit krijgt, weet wat de bedoeling is
- beseft wat de gemeenschap voor je betekent
- verhalen met elkaar deelt
- mensen de gelegenheid geeft om elkaar te zien voor wie ze zijnuitgenodigd bent.
Een ontspannen, ongedwongen activiteit of bijeenkomst organiseren
Voor een ongedwongen bijeenkomst zijn de volgende punten goed om rekening mee te houden.
- Duidelijke instructie (iedereen weet wat de bedoeling is) – maar je bent ook welkom voor de gezelligheid.
- Maak het gezellig en gastvrij: er is thee gezet; je kan lekker bezig zijn en iets leren; er is ruimte om vriendschap op te bouwen; samen pauzeren, samen eten.
Je gemeenschap gaat goed wanneer
- klandisie, aanloop, reuring hebt: dan is er behoefte
- er directe onderlinge relaties binnen de gemeenschap ontstaan/bestaan, zonder bemiddeling van jou als organisator
- vraag je af: is er een groeidoelstelling, en waarom? Je hoeft niet te groeien; het doel kan ook zijn om gezond te zijn in wat je doet (ecosysteem-benadering)
- Je hoeft je succes niet op te hangen aan cijfers; deel liever verhalen en impressies die de kracht en betekenis van je locatie tot leven brengen voor mensen die je subsidie-aanvraag en verantwoording lezen. Blijf bij je verhaal, dat is waarvoor jullie het doen (en de ambtenaren ook!)
Hoe zorg je dat je niet overloopt?
- Blijf dicht bij jezelf: taken oppaken vanuit wat er bij jou als persoon past, wat je zelf belangrijk vind en wat voor buur je wil zijn
- Herinner elkaar eraan: ‘dan maar een onsje minder!’ Het is oké ambities los te laten
- Houd vertrouwen: er zijn altijd mensen, je kan weggaan!
- Mensen met hun wensen laten komen
- Plannen in stukjes hakken
- Deel wat er gebeurt en wees verwelkomend, dan hoef je er verder geen druk achter te zetten. Sjorren helpt niet.
Uit het Dwarsverband
Op zoek naar uitwisseling of ondersteuning? Kijk eens of er nog een bijeenkomst over dit onderwerp gepland staat op onze agenda, of doe hier navraag over bij ons.
Deze voorbeelden uit de vereniging zijn wellicht interessant:
Externe ondersteuning & verdieping
Lees meer en laat je helpen door een van deze hulpbronnen: