NIEUWS

Een levendig gemeenschapsgevoel

Hoe houden we het gemeenschapsgevoel levend en sprankelend? Deze vraag spookt al een tijdje door onze hoofden. Als vereniging zijn we flink gegroeid, en daar zijn we erg blij mee! Toch blijven we alert. Die groei mag niet ten koste gaan van ons gemeenschapsgevoel.

Etentjes zonder agenda

In de begindagen van Dwarsverband, herinnerde Hans onze voorzitter ons onlangs, waren er regelmatig spontane etentjes. Zonder een agenda. Door samen te eten, praatte je makkelijker over wat je bezighield en bleek het opeens verrekte gezellig om dat ene ‘hoofdpijn dossier’ met iemand te delen.

Deze informele etentjes hebben ons geleerd hoeveel kennis we samen hebben en hoe sterk we daarmee staan. Deze ervaring is het fundament van onze vereniging. Wij zien gemeenschapskracht in die onderlinge steun en uitwisseling tussen de leden, maar gemeenschapsgevoel is groter dan dat! Giulia schreef er een mooie “gemeenschapskrant” over, die je hier kan downloaden. Hieronder delen we graag een interview uit de gemeenschapskrant, met Hans en Rosa.

Werkgroep gemeenschapskracht woensdag 24 april

Met Birgit Oelkers en Kees Fortuin verkennen we op 24 april hoe we het gemeenschapsgevoel op onze locaties versterken en hoe iedereen daar een rol in kan spelen. Dat doen we bij De Boeg, met lekker eten vanaf 18h, start inhoudelijk programma 19:00.

Mail even als je je nog niet hebt aangemeld naar info@dwarsverbandutrecht.nl. Dan staat er een stoel en een bordje eten voor je klaar, tot de 24e!

 

IN DIALOOG MET HANS ELSENDOORN & ROSA KOENEN

Een uittreksel uit het interview door Giulia Marabotto. Lees het volledige interview in de eerste Gemeenschapskrant die Giulia maakte voor haar studie in het najaar van 2023.

Goedendag, en welkom bij dit interview. (…) We zullen het om meer inzicht te krijgen in de ideeën achter een Participatief Actie
Onderzoek (PAO) met betrekking tot gemeenschapskracht. (…) Laten we beginnen door Hans en Rosa te vragen hoe dit idee allemaal is gekomen en wat hun visie is op dit onderzoek.

Kunnen jullie ons meer vertellen over de diversiteit van de leden van Dwarsverband? Welke achtergronden en ervaringen brengen ze mee?

“Zeker, laten we de diversiteit van de leden van Dwarsverband eens nader bekijken. De leden komen uit verschillende hoeken
en brengen een breed scala aan achtergronden en ervaringen met zich mee. Zo zijn er bijvoorbeeld gepensioneerden die hun professionele expertise inbrengen, zoals een oud-accountant die nu fungeert als boekhouder voor een buurthuis. Daarnaast zijn er actieve en betrokken buurtbewoners werkzaam in verschillende beroepen overdag, variërend van de Douwe Egberts fabriek tot vrachtwagenchauffeurs. (…) De diversiteit van de leden in termen van achtergronden en ervaringen, gecombineerd met de gemeenschapskracht van wederzijdse ondersteuning en kennisdeling, vormen de ruggengraat van Vereniging Dwarsverband.”

Vanuit welke behoeften en noodzaak is het idee van het Participatief Actie Onderzoek (PAO) naar de kracht van de gemeenschap ontstaan?

“(…) We krijgen veel vragen van leden over hun eigen locatie. Ze willen meer binding met de buurt, nieuwe vrijwilligers of meer draagvlak bij de huidige vrijwilligers. Deze vragen kunnen wij in de huidige structuur niet altijd oppakken omdat we hier of de kennis of de tijd niet voor hebben. Binnen het gemeenschapskracht project willen we hier nieuwe kennis over opdoen, ervaringen over uitwisselen en tijd vrij maken om deze processen te ondersteunen en ontwikkelen.”

Welke specifieke behoeften of uitdagingen wilden jullie aanpakken?

“(…) Wellicht kunnen de bevindingen van het onderzoek worden gebruikt om gerichte programma’s of initiatieven te ontwikkelen die de interne cohesie versterken. Dit kan variëren van teambuilding activiteiten tot workshops die de leden helpen om effectief met groei en verandering om te gaan. Het doel zou zijn om een sterke, onderling verbonden gemeenschap te behouden [binnen Vereniging Dwarsverband], zelfs te midden van groei en diversificatie.

Voor de individuele behoeften van de leden, zoals het vergroten van gemeenschapskracht en draagvlak in de buurt, zou de implementatie van het onderzoek gericht kunnen zijn op het aanbieden van op maat gemaakte ondersteuningsprogramma’s. (…) Het doel hier is om de leden concrete tools en strategieën te bieden die ze kunnen toepassen om hun specifieke uitdagingen aan te pakken.”

Gezellig samen bij De Nieuwe Jutter